قیطان

تاریخچه ی قیطان دوزی

تاریخچه ی قیطان دوزی

تاریخچه‌ ی قیطان دوزی

سرزمین ایران، سرشار از آداب و رسوم مختلف و زنان و مردان هنرمند است. هنر از دیرباز با زندگی ایرانیان همراه بوده‌است. در میان انبوه هنرهای این مرز و بوم می‌توان به قیطان دوزی اشاره‌کرد. اگر می‌خواهید تاریخچه‌ ی قیطان دوزی را بدانید؛ با ما همراه باشید.

برای خرید انواع قیطان می‌توانید به فروشگاه اینترنتی آراز بافت مراجعه کنید.

تاریخچه ی قیطان دوزی

قیطان و قیطان دوزی چیست؟

به نخ گلابتون ضخیم که قطر آن بیش از یک میلی متر باشد، قیطان گفته‌می‌شود. به دوخت و اتصال نوعی قیطان بر روی پارچه که طرحی را نشان می‌دهد قیطان دوزی می‌گویند.

طرح‌های قیطان دوزی

 طرح‌هایی که در قیطان دوزی از آن ها استفاده می‌کردند بیشتر شامل گل و بوته، نقوش نهادیف تیشلی، انواع بوته جقه ها و طرح های هندسی می‌باشد. قیطان دوزی با استفاده از چرخ خیاطی با پایه ی مخصوص قیطان دوزی در استان خراسان رواج زیادی دارد، زیرا قیطان دوزی با دست احتیاج به زمان زیادی دارد و تولیدات عرضه شده با دست جوابگوی نیاز بازار نمی‌باشد. قیطان دوزی بیشتر برای جاقرآنی، بقچه، تزیین لباس، سجاده و رویه ی کوسن می‌باشد. در صورتی که بخواهیم وصل قیطان به پارچه زیباتر جلوه کند، می توانیم از نخ ظریف گلابتون نقره ای و طلایی استفاده کنیم. معمولاً در بیشتر مناطق قیطان دوزی را همراه با آینه دوزی انجام می‌دهند.

شما می‌توانید بعد از اتمام این مطالب، مقاله‌ی 5 فایده بافتنی بر سلامت مغز و روان را نیز مطالعه کنید.

انواع قیطان

قيطان داراي انواع گوناگوني نظير: نازك ، ضخيم ، ساده ، تابيده ، شكافدار ، روكشدار ، قلابدار يا تزئيني و . . . مي‌باشد. قيطان دوزي هم اكنون در بيشتر نواحي ایران،مثل استان‌هاي خراسان ، مازندران ، سيستان و بلوچستان ، تهران و آذربايجان شرقي نیز رواج دارد.

تاریخچه‌ی قیطان

با دیدن لباس‌های دوره‌های ماد، هخامنش، اشکانی و ساسانی و درفش‌های آن دوران به خوبی پی می‌بریم که در این دوران قیطان برای تزیین و آرایش لباس‌ها و درفش به کار رفته‌است.همچنین از قیطان، برای تزیین پرده‌ها نیز استفاده می‌کردند. در دوره‌ی اشکانی با توجه به رواج نخ گلابتون قیطان‌های روکش دار سیم و زرین نیز تولید گردید و برای آرایش البسه و درفش ها هم به کار می‌رفت.  هنوز در ترکمن صحرا قسمتی از چاک پیش سینه‌ی پیراهن‌های زنانه را با قیطان‌های قرمز، مشکی، سبز ( به شیوه ی ترکمنی) سوزن دوزی می‌کنند. آستین اکثر لباس ها بلند بودندکه کنار مچ آن قیطان دوزی می شود. این نوع سوزن دوزی را در گذشته‌ بر روی کیف، البسه، کیسه ی چپق، شنل، بقچه، عبا، رومیزی، رویه ی کوسن، پرده، سجاده، کیف های مخصوص نگهداری داروهای گیاهی و سفره‌های آرد می‌دوختند. علاوه بر این،پیکره‌های کنده کاری شده بر مکشوفه در لرستان نیز مردانی را نشان می دهد، که لباس شبیه لباس های ایرانیان پیش از تاریخ پوشیده‌اند. بعضی فقط پارچه ی لنگ مانندی دارند که اطراف کمر پیچیده شده است، به وسیله ی قیطان یا نوار نگهداری شده و دارای دامن باز است.

 

تاریخچه ی قیطان دوزی

برای دیدن سایر مقاله‌های ما می‌توانید به صفحه وبلاگ مطالب آموزشی ما مراجعه کنید.

شما همچنین می‌توانید پیج اینستاگرام آراز بافت را دنبال نمائید.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “تاریخچه ی قیطان دوزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *